Check vandaag nog je (nabestaanden) pensioen.

Steek niet je kop in het zand

Steek niet je kop in het zand

Aankomende week is de pensioen3daagse en hiermee word je aangespoord om stil te staan bij je pensioen. We hebben nogal de neiging om ons kop in het zand te steken en al helemaal wanneer het nog een ver-van-je-bed-show is. Toch is het goed om te weten hoe je financiële plaatje er uit zal zien tegen die tijd, maar nog beter is het om ook te kijken naar wat de gevolgen kunnen zijn bij verschillende levensgebeurtenissen, met name bij overlijden. Doe dus vandaag nog de check!

De pensioen3daagse

Op www.pensioen3daagse.nl/jouwpensioen kan je in een aantal minuten checken of je goed op weg bent naar je pensioen. Daarnaast krijg je tips en je kunt zelfs verschillende webinars volgen. De pensioen3daagse loopt van 3 t/m 5 november 2020 en is een initiatief van het platform Wijzer in Geldzaken. Ik raad het iedereen aan om hier wat tijd aan te besteden.
Je pensioen is je hele leven actueel, stel je krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, krijgt een kind, gaat uit elkaar of je krijgt onverhoopt met een overlijden te maken. Al deze levensgebeurtenissen kunnen direct gevolgen hebben op jouw pensioen. Graag wil ik in dit blogbericht een aantal tips geven met betrekking tot het nabestaandenpensioen, of ook wel het partnerpensioen genoemd.

Geen recht op een nabestaandenpensioen bij samenwonen zonder contract

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, wanneer je samenwoont en je bent niet getrouwd, je hebt geen geregistreerd partnerschap en geen samenlevingscontract, heb je in principe ook geen recht op nabestaandenpensioen. Ik zeg in principe want het verschilt per pensioenfonds hoe ze hier mee om gaan, maar als je pech hebt en ze hebben een streng beleid hierin dan heb je gewoon geen recht op een nabestaandenpensioen wanneer je partner komt te overlijden.
Naast dat je hiervoor een samenlevingscontract moet regelen bij de notaris is het ook slim om bij je eigen pensioenverzekeraar(s) je partner aan te melden zodat er nooit twijfel kan ontstaan. Geef het ook door als je uit elkaar gaat ;-).
En wellicht ten overvloede, maar omdat mensen tegenwoordig toch iets meer hoppen tussen werkgevers, zijn er hoogstwaarschijnlijk ook meerdere pensioenfondsen of -verzekeraars. Let er op dat je partner overal goed geregistreerd staat, het kost even wat moeite maar het kan je nabestaanden een hoop ellende besparen.

Uitkering vanuit de overheid en de ANW-hiaatverzekering

Vanuit de overheid heb je veelal alleen recht op een Anw-uitkering (Algemene nabestaandenwet) wanneer je nog kinderen onder de 18 jaar hebt of als je (deels) arbeidsongeschikt bent.
Omdat het risico op inkomensterugval bij het overlijden van je partner erg groot kan zijn, bieden sommige werkgevers ook wel een ANW-hiaatverzekering aan. Daar betaal je als werknemer deels premie aan mee, maar dit geeft wel een zekerheid van inkomen bij jouw achterblijvers (tot aan hun AOW-leeftijd).

Mijnpensioenoverzicht.nl

Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je precies zien hoeveel AOW en pensioen je opbouwt en wat de financiële gevolgen zijn als er iets verandert in je leven. Toch wil ik iedereen nadrukkelijk de tip meegeven om ook eens in te loggen bij je pensioenverzekeraar zelf, hier staan je persoonlijke gegevens vermeld, waaronder ook je eventuele (ex-)partner. Wel zo fijn om zeker te weten dat alles goed geregistreerd staat.

Nabestaandenpensioen bij scheiding

Wist je dat bij een scheiding je ex-partner ook nog recht kan hebben op een nabestaandenpensioen vanuit jouw pensioenverzekering? Dit wordt een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Veelal wordt er over het bijzonder partner- of nabestaandenpensioen niet gesproken, dit komt omdat het buiten de boedelscheiding valt. Als je dus niet wilt dat je ex-partner hier recht op heeft, of wil je afstand doen van jouw recht op uitkering bij zijn of haar overlijden, zul je dit zelf (later) moeten regelen door middel van een afstandsverklaring bij het betreffende pensioenfonds.

Niet altijd recht op een nabestaandenpensioen

Toch heb je niet altijd recht op een nabestaandenpensioen, dit heeft te maken met of je partner verzekerd is op risicobasis of op opbouwbasis en of hij of zij overlijdt vóór of ná de pensioengerechtigde leeftijd. Ook dit kun je terugvinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op:

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken hoe het zit met jouw pensioenzaken, dan kan ik je hiermee helpen. Dank je wel voor het lezen van mijn blog en neem gerust een kijkje op mijn website of laat een reactie achter, altijd leuk!!

Vind je het leuk om nog meer van mijn blogs te lezen, klik dan hier