De ABN AMRO verhoogt zijn tarieven – een onderzoek met een aangename verrassing.

Al jaren heb ik meerdere bankrekeningen in één pakket bij één en dezelfde bank. Ik ben blijven hangen bij de bank die ik van huis uit heb meegekregen. En tot nu toe heb ik nooit de gedachte gehad om over te stappen naar een andere bank. Tot dat ik las over de tarievenverhoging bij de ABN AMRO en werd ik getriggerd om me hier eens in te verdiepen.

Blog ABN AMRO verhoogt zijn tarieven - vergelijk met Rabobank ING SNS

Een overzichtelijke structuur in mijn bankzaken

Ik houd van overzicht in mijn financiën en naast dat ik hiervoor een 3-maanden vooruitlopend kasstroomoverzicht bijhoud, vind ik een goede structuur in mijn bankzaken ook erg belangrijk. Dat houdt in dat ik meerdere bankrekeningen heb, zie het maar als potjes.
De verdeling is als volgt:

  • een rekening waar mijn salaris op komt en waar ook de vaste lasten van afgeschreven worden (inclusief betaalpas);
  • een rekening voor de huishoudelijke uitgaven (inclusief betaalpas);
  • een reserveerrekening voor de zorgkosten en het onderhoud van mijn auto;
  • een spaarrekening voor mezelf;
  • een spaarrekening voor mijn zoon.

Mijn bankzaken regel ik online via internetbankieren. Ook maak ik gebruik van een creditcard om online aankopen mee te betalen zodat ze verzekerd zijn.

Wat zou ik betaald hebben bij de ABN AMRO vóór de prijsverhoging?

Bij de ABN AMRO zou ik, voordat de prijsverhoging doorgevoerd werd, €3,40 betaald hebben voor een Betaalgemak Extra pakket. Hiervoor kreeg je 6 betaalrekeningen, korting op extra betaalpassen, een gratis creditcard en online bankieren.

Wat betaal ik ná de prijsverhoging bij de ABN AMRO?

Na de prijsverhoging is er alleen nog maar een BasisPakket Betalen en hierin zitten een betaalrekening, een betaalpas en toegang tot online bankieren. De rest stel je zelf samen en zo betaal je alleen voor wat je nodig hebt, volgens de bank. Dat klinkt heel rooskleurig, maar in mijn situatie betekent dit dat ik voor mijn producten een totaalbedrag van €7,60 per maand ga betalen en dat vind ik een forse verhoging. Het is wel zo dat je iets minder betaalt voor een extra betaalrekening en een extra pas. De kosten bestaan uit:
Basispakket €1,70 + creditcard €1,70 + 2 extra betaalrekeningen = 2x €1,40 + een extra pas à 1,40. De spaarrekeningen zijn gratis.

Een vergelijk, wat betaal ik bij de andere grote banken?

Hiermee is het tijd voor een vergelijk, want is dit nieuwe bedrag nu zo absurd hoog of is het in lijn met wat je betaalt bij de SNS bank, de ING of de Rabobank? Stel dat ik klant ben van de ABN AMRO, zou ik dan gestraft worden voor het hebben van meerdere rekeningen? Juist in deze tijd wil je toch het goed organiseren van je geldzaken stimuleren? Ik deed een onderzoek.

De SNS bank

Zij hanteren de SNS Basis, daar zit in: een betaalrekening met pas, internetbankieren en een online huishoudboekje (is dat handig?). Dit kost €2,25 per maand. Wil je meerdere rekeningen betaal je dus gewoon die €2,25 ongeacht of je daar ook een pas bij hebt of niet. De kosten voor een creditcard zijn €15,75 per jaar en de spaarrekeningen zijn gratis. Per maand betaal ik bij deze bank €8,06.

De ING bank

Deze bank heeft een zogenoemd Oranjepakket, een betaalrekening met pas inclusief internetbankieren. De kosten hiervoor bedragen €1,70 per maand. Ook hier betaal je dezelfde bedragen bij een extra betaalrekening. De creditcard kost €1,55 per maand. Volgens de medewerkster aan de telefoon kan ik hier maar 1 spaarrekening openen, maar deze kan ik wel verdelen in 10 potjes of ook wel in 10 doelen (is dit handig?). Mijn maandelijkse kosten bij deze bank komen hiermee op €6,65.

De Rabobank

Deze bank heeft mij blij verrast! Zij werken met een Basispakket à €3,10 waar een creditcard bij in zit, samen met een betaalrekening inclusief een pas en online bankieren. Daarnaast hebben zij een Directpakket, dit komt overeen met het Basispakket, alleen dan zonder een creditcard. De kosten zijn €1,70. Èn voor een extra betaalrekening zonder (poes)pas betaal je maar €0,95! De totale kosten voor mij bij deze bank zijn €5,75 per maand.

Conclusie

Het was leuk om dit onderzoek te doen, ik heb met alle banken gebeld om zo zeker te zijn van hun tarieven. Toch voel ik me wel benadeeld door het willen hebben van meerdere bankrekeningen. Ik ben hierdoor wel duurder uit en ik betaal dus ook vaker voor zaken die ik niet afneem. Een pas of het online bankieren waarvan je de kosten al betaalt bij de eerste betaalrekening zijn er voorbeelden van. Wat betreft de ABN AMRO is het niet zo gek dat ze deze prijsverhoging hebben doorgevoerd. Ze waren de goedkoopste (voor mijn pakket), maar zijn nu ook niet de duurste geworden. Een goede middenweg denk ik zo.

Een aangename verrassing

Ik ben wel aangenaam verrast door de Rabobank, dit omdat je hier voor een laag bedrag een extra betaalrekening kunt openen en dus op die manier meer overzicht voor jezelf kunt creëren. Daarmee betaal je dus ook niet voor zaken die je niet afneemt. Ook vind ik dat hun producten overzichtelijk zijn en duidelijk gecommuniceerd worden op de website. Maar ja, daar ging het onderzoek niet over en nee ik word niet door ze betaald voor deze positieve review ;-).

Nuanceverschillen

Uiteraard zijn er wel nuanceverschillen, zo kunnen bijvoorbeeld de limieten verschillen voor een creditcard of geeft de ING korting als je niet vaak contant geld opneemt. Èn het ligt er natuurlijk ook aan welke producten je afneemt en wat je belangrijk vindt. Maar je ziet het, het kan dus best de moeite waard zijn om eens verder te kijken en misschien toch maar eens te switchen van bank. De overstap is bij alle banken gratis! ;-).

Heb je hulp nodig bij het inzichtelijker maken van je financiën of wil je een betere structuur in je bankzaken, dan kan ik je hiermee helpen. Dank je wel voor het lezen van mijn blog en neem gerust een kijkje op mijn website of laat een reactie achter, altijd leuk!!

Vind je het leuk om nog meer van mijn blogs te lezen, klik dan hier