Kies bewust je zorgverzekering.

De vraag is altijd aan het einde van het jaar, moet ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar of niet? Natuurlijk kan het goed zijn voor je portemonnee om eens een vergelijking te maken, maar daarnaast is het net zo belangrijk om te kijken of je wel een aanvullende verzekering wilt en zo ja, kies dan altijd voor een passende dekking. Ik help je op weg met hoe je die bewuste keuze kan maken.

Keuzes zorgverzekering

Zelf sparen voor je zorgkosten

Al een aantal jaar kies ik er voor om maandelijks geld apart te zetten voor (onverwachte) zorgkosten. Het voordeel hiervan is dat wanneer je dit geld niet nodig hebt, het gewoon blijft staan op je spaarrekening. En wanneer je elke maand extra betaalt voor je aanvullende verzekering en je gebruikt het niet, dan verdwijnt het bij de overgang naar het nieuwe jaar, zonde toch?

Ga je voor zekerheid of neem je het risico?

Oké, er is een keerzijde aan deze medaille, wanneer je toch die extra zorg nodig hebt en je ontvangt hier een deel van terug vanuit de aanvullende verzekering, dan ben je wellicht toch weer goedkoper uit. Dus kan je de conclusie trekken dat, wanneer je zeker weet dat je aanspraak gaat maken op zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, het zinvol is. En wanneer je denkt géén aanspraak te maken, dan kan je het risico nemen om “gewoon” zelf te sparen.

Was het maar zo makkelijk, want we weten nu eenmaal niet alles van te voren. Dan is het een kwestie van je persoonlijke voorkeur, ga je voor zekerheid of durf je het risico te nemen? Je gezondheid speelt natuurlijk ook een rol, heb je relatief vaak zorg nodig dan is het misschien wel verstandig om voor zekerheid te gaan. Maar wil je het risico nemen, dan is het ook maar de vraag of je de discipline hebt om hiervoor te sparen. Kortom, je moet doen wat het beste bij je past.

Check elk jaar het basispakket

Mooi, dan zijn we daar over uit. Laten we nog even terug gaan naar de basis. Elk jaar verandert de inhoud van het basispakket welke door de overheid wordt vastgesteld (Zorgverzekeringswet ZVW). Wat ik zelf een goede site vind is zorgwijzer.nl, daar vind je alle informatie over wat er in het nieuwe jaar allemaal verandert (handig in beeld gebracht met een infographic). Ik raad aan om elk jaar even te checken welke zorgkosten in het basispakket vallen. En als je al weet bepaalde zorg nodig te hebben, dan weet je dus gelijk of het nodig is om je speciaal hiervoor extra te verzekeren. Dat klinkt simpel toch?

De zorgvergelijker

Ik blijf nog even bij zorgwijzer.nl (er zijn ongetwijfeld nog meer goede sites te vinden hierover ;-)). Als je het interessant vindt om te lezen welke invloed de coronacrisis heeft op de begroting van de zorg dan kan je hier naar hartenlust over lezen. Maar ik wil eigenlijk door naar de zorgvergelijker op deze zelfde site. Hier kan je namelijk een goede keus maken welke dekking je denkt nodig te hebben en dan zie je dus meteen welke zorgverzekeraar jou een gunstige prijs biedt. Maar ook om welke aanvullende verzekering het gaat en welke dekkingen daar nog meer onder vallen.

Wellicht overbodig, maar toch wil ik nog wel meegeven dat de overheid beslist over het basispakket, maar wat er in het aanvullende pakket wordt opgenomen mogen de verzekeraars zelf bepalen en verschilt dus ook per verzekeraar. Juist daarom is het goed om ook te letten op het totaalplaatje van de dekkingen! Wist je dat het ook mogelijk is om je aanvullende verzekering ergens anders af te sluiten? Let dan wel op de kosten, het nadeel is dat je hiermee vaak duurder uit bent.

Prijzen zorgverzekering en valkuil ouderen

Alhoewel de basisverzekering qua inhoud zo goed als gelijk is bij elke verzekeraar, kunnen de prijzen hierin weldegelijk verschillen, Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de keuzevrijheid in waar je de zorg afneemt. Een uitgebreid overzicht van de basispremies is te vinden op Pricewise. Voor de aanvullende verzekeringen liggen de prijzen tussen de 9 en 39 euro, afhankelijk van hoe uitgebreid je het wilt hebben (bron: Nibud). De gemiddelde totale prijs die we betaalden voor onze zorgpremie in 2020 lag tussen de 110 en 130 euro.

Uit onderzoek is gebleken dat met name de ouderen vaak te veel betalen voor hun zorgpremie vanwege loyaliteit naar hun verzekeraar. De premies worden ieder jaar verhoogd, maar de dekkingen en de polisvoorwaarden blijven niet hetzelfde. Nog een reden dus om (het liefst elk jaar) goed te kijken naar de dekkingen en vooral te zorgen voor een passende dekking. Op die manier ben je ook het goedkoopste uit, omdat je dan niet betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.

Wijzigen verzekering

Als je er aan denkt om je verzekering te wijzigen, bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere verzekeraar, je eigen risico aan te passen of een aanvullende verzekering af te sluiten, dan hanteren de verzekeraars verschillende data waarop je de wijziging uiterlijk kunt doorgeven. Een goed overzicht hiervan kun je hier vinden bij de consumentenbond. Voor de meeste verzekeringen geldt wel dat je moet opzeggen voor 31 december en de nieuwe verzekering moet afsluiten voor 1 februari.

Meer weten?

Tenslotte wil ik er aan toevoegen dat er nog veel meer te vertellen valt over de zorgverzekering, maar dat ik bovenstaande heb uitgelicht om je op weg te helpen met het maken van een bewuste keuze. Als je meer wilt weten over dit onderwerp kan je ook goed terecht bij de consumentenbond, maar kijk ook eens op de site van de Rijksoverheid.

Recht op zorgtoeslag

Mijn tip! Kies dus bewust voor je zorgverzekering! Kijk goed wat je nodig hebt en vergeet ook niet te checken of je recht hebt op zorgtoeslag!

Heb je hulp nodig bij je verzekeringen of wil je een betere structuur in je thuisadministratie, dan kan ik je hiermee helpen. Dank je wel voor het lezen van mijn blog en neem gerust een kijkje op mijn website of laat een reactie achter, altijd leuk!!

Vind je het leuk om nog meer van mijn blogs te lezen, klik dan hier